Alegeri europene in Romania: nucleu de centru-stanga si fragmentare de dreapta

Chiar daca agenda europeana este plina de chestiuni legate de geostrategie (situatia economica, Rusia, Ucraina, Moldova si Transnistria), campania electorala din Romania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai va fi, cel mai probabil, concentrata pe politica interna. 

Romania se pregateste pentru a treia campanie electorala pentru Parlamentul European. Pe 25 aprilie, cu o luna inainte de ziua alegerilor, toate partidele si toti candidatii independenti care au indeplinit cerintele legale necesare, au inceput campania electorala si competitia pentru cele 32 de locuri pe care Romania le va primi in noua legislatura a Parlamentului European.

Desi agenda europeană este plina de probleme presante, de la cele economice, la dezbateri privind libertatea de circulatie si euroscepticismul, extinderea Uniunii si evolutiile actuale care implica Rusia, Ucraina si, mai recent, Republica Moldova si Transnistria, in contextul alegerilor prezidentiale se apropie, campania electorală romanească va fi, cel mai probabil, concentrata pe problemele de politica interna.

In acest sens, desi dezbătute de catre partidele politice romanesti, temele europene ale anului, care ating interesele Romaniei, cum sunt dezvoltarea economică sau securitatea, vor fi aruncate în peisajul national politic actual si tensiunile sale aferente.

Peisajul politic romanesc

Dupa dizolvarea coalitiei care a castigat alegerile parlamentare din 2012 (Uniunea Social Liberală), Partidul Social Democrat (PSD) si-a pastrat majoritatea parlamentara in alianta cu Partidul Conservator (PC) si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Fostul partener de alianta, Partidul Național Liberal (PNL), s-a deplasat spre opozitie, in timp ce o noua formatiune politică de dreapta, Partidul Miscarii Populare, a reusit sa atraga mai multi membri ai Partidului Democrat Liberal (PDL), inclusiv suportul actualului președinte Traian Băsescu.

Peisajul care rezulta ilustrează un nucleu de guvernare în partea centru-stanga a spectrului politic si mai multe partide de dreapta, concurente in cursa pentru pentru preluarea conducerii opozitiei.

Articol integral pe Euractiv.ro: EU Elections in Romania: central-left nucleus and right wing fragmentation, by Andrei Schwartz.

(20 posts)

Website | Email

Leave a Reply