Alegerile europene – moment de încercare pentru partidele aflate la guvernare

Alegerile europene sunt adesea privite ca alegeri de “mâna a doua” sau de “rangul doi”, cu alte cuvinte, alegeri în care politica națională joacă un rol mai important decât Europa, transformându-se, astfel, într-un test pentru partidele aflate la guvernare. La mai puțin de 100 de zile până la alegeri, EurActiv analizează echilibrul de putere din Europa și modul în care ar putea acesta afecta următorul mandat al instituțiilor europene.

„Alegerile europene, văzute ca grafice de performanță ale guvernelor, sunt adesea pesimiste”, este de părere Simon Hix, professor la London School of Economics. „În general, la alegerile europene, partidele aflate la guvernare tind să aibă rezultate proaste. Marile partide, de asemenea. Aşadar, partidele mari aflate la guvernare sunt cele care riscă să fie sancționate”, spune Hix. Mai mult decât atât, potrivit lui Janis Emmanouilidis de la European Policy Centre (EPC), „suporterii partidelor de masă nu ies la vot”.

Votul obligatoriu la alegerile europene există doar în Belgia, Cipru, Grecia şi Luxembourg. Cetățenii celorlalte state nu sunt obligați să-şi exercite votul – şi de cele mai multe ori nu o fac.

Găsiți analiza completă EurActiv aici.

Click pe infographic pentru o privire de ansamblu asupra echilibrului de putere în statele membre ale UE.

Untitled

(20 posts)

Website | Email

Leave a Reply