Deveniți membri ai Coaliției pentru Alegeri Europene cu Adevărat Democratice

Acum este cel mai bun moment pentru a discuta despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare. Peste un an (în luna mai 2014) vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European. Actualul sistem pe care-l folosim nu corespunde exigențelor democratice, este anchilozat și necompetitiv.

Practicăm un sistem electoral proporțional cu listă de partid închisă (lista este blocată iar candidații sunt aleși în ordinea hotărâtă de șeful de partid), cu o singură circumscripție (întreaga țară este o circumscripție) și cu un prag electoral (maxim admis) de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Mai mult, inhibăm candidaturile independente și candidaturile din partea partidelor mici, impunând cantități record de semnături necesare înscrierii în competiția electorală.

Centrul Român de Politici Europene asigură secretariatul Coaliției. Dacă susțineți acestă inițiativă vă rugăm să ne trimiteti un mesaj la adresele de e-mail roxana.albisteanu [@] crpe.ro sau ciprian.ciucu [@] crpe.ro. Puteti, de asemenea, sa folositi formularul de contact al site-ului.

Mai multe detalii despre optiunile pe care le avem găsiti în analize comparative a sistemelor electorale practicate de către Statele Membre UE din sectiunea de publicatii a site-ului.

Leave a Reply