Publicații / Rapoarte

Sistemul electoral pentru europarlamentare: soluția de compromis & criterii pentru eurodeputați

Coperta 3

Policy Brief 21, CRPE Iunie 2013
Autor: Ciprian Ciucu;
Contribuții: Laura Betea, Cristina Stănculescu, Dan Dumitrescu;

Alegerile Europene din luna mai 2014 vor avea o însemnătate politică crescută – practic vor deschide un nou ciclu electoral – dar vor continua să fie neinteresante pentru eletoratul român în cazul în care dezbaterea va urma scenariul din anul 2009.

Dacă vom păstra același sistem electoral, partidele vor veni cu liste de candidați care vor răspunde exclusiv nevoilor lor interne de recompensare şi de împărțire a funcțiilor. Astfel, șefii de partide vor monopoliza decizia cu privire la cine ar trebui să ne reprezinte în Parlamentul European: în sistemul actual se votează o listă de partid iar ultimul loc eligibil este dat de performanța în alegeri a partidului. Procesul este neinteresant și necompetitiv: din moment ce performanța din alegeri se poate relativ ușor anticipa cu ajutorul instrumentelor sociologice care indică destul de precis astăzi intenția de vot, motivaţi să facă campanie electorală și să vină cu o platformă politică competitivă sunt doar unul sau doi candidați, cei care au incertitudinea că vor fi aleși sau nu. Candidații de pe primele locuri (cele eligibile) și cei de pe ultimile locuri (cele neeligibile) nu sunt determinaţi să facă prea multă campanie pentru că își stiu poziția asigurată sau fără șanse.

În acest raport CRPE vine cu o propunere clară de a schimba sistemul electoral pentru europarlamentare: sistemul de vot preferenţial opţional (listă semideschisă) cu un prac electoral de 3% sau egal cu coeficientul electoral.

____________________________

 

Dezbaterea națională vs. dezbaterea europeană

Alegeri europene 2Policy Brief nr. 19, Aprilie 2013
Autori: Cristina Stănculescu, Laura Bretea, Ciprian Ciucu

În prima parte a acestui Policy Brief, CRPE aduce în atenția publicului din România evoluția dezbaterilor europene cu privire la sistemele electorale  pentru alegerea Membrilor Parlamentului European și arătăm unde s-a împotmolit dezbaterea la zi pe acestă temă și care pot fi scenariile ulterioare.

În cea de-a doua parte facem un scurt istoric pentru a înțelege cum am ajuns să practicăm un sistem electoral proporțional cu listă de partid închisă (lista este blocată iar candidații sunt aleși în ordinea hotărâtă de șeful de partid) și facem încă un apel pentru ca partidele politice să dezbată oportunitatea introducerii unui sistem de vot competitiv.

 

________________________________________________________________

 

sistem electoral competitiv alegeri europene

Policy Memo nr. 34, ianuarie 2013

Autori: Ciprian Ciucu, Dan Dumitrescu

România va organiza în anul 2014, pentru a treia oară, alegeri pentru Parlamentul European. După ce scrutinele anterioare au fost puse în umbră de absenteism, non-combat, oferte electorale irelevante, fără legătură cu dezbaterile europene, alegerile din 2014 riscă să urmeze un scenariu similar.

Acum, la începutul anului 2013, este cel mai bun moment pentru a începe discuția despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerile europarlamentare. Peste un an și trei luni (în luna mai 2014) vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European. Actualul sistem pe care-l folosim nu corespunde exigențelor democratice, este anchilozat și necompetitiv.

Practicăm un sistem electoral proporțional cu listă de partid închisă (lista este blocată iar candidații sunt aleși în ordinea hotărâtă de partid), cu o singură circumscripție (întreaga țară este o circumscripție) și cu un prag electoral (maxim admis) de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Mai mult, inhibăm candidaturile independente și candidaturile din partea partidelor mici, impunând cantități record de semnături necesare înscrierii în competiția electorală. În raportul de față oferim soluții alternative și milităm pentru adoptarea unui sistem mai bun.

CRPE oferă o analiză comparativă a sistemelor electorale practicate de alte State Membre din care ne putem inspira pentru îmbunătățirea alegerilor europene de pe teritoriul național.

Timpul pe care-l avem la dispoziție este suficient pentru ca dezbaterea să fie temeinică dar decizia nu trebuie să întârzie: candidații au nevoie de predictibilitate pentru a-și gândi strategiile electorale.

Raportul a fost realizat ca parte a proiectului ”Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice”, finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

 

________________________________________________________________

 

CRPE Policy Memo nr.1, martie 2009

Autor: Cristian Ghinea

CRPE propune în acest policy memo publicat înaintea alegerilor Europene din anul 2009 două soluții pentru democratizarea alegerilor care rămân de actualitate:

1. schimbarea sistemului de vot pentru ca votanții să poată alege între candidații aceluiași partid, şi

2. un angajament din partea candidaților că nu vor părăsi Parlamentul European până la sfârșitul mandatului obișnuit.