Magazin

★★★★☆

Ar trebui sa folosim lemn sau carbune pentru gratarul nostru?

Aceasta este o intrebare frecventa, iar raspunsul este ca la majoritatea intrebarilor: depinde. Sa incepem prin a clarifica faptul ca, in esenta, carbunele si lemnul sunt acelasi lucru. Carbunele de lemn este lemnul ars, care este produs la scara industriala in cuptoare speciale pentru acest scop. Cu toate acestea, lemnul de foc este lemnul care nu a fost inca ars, asa ca va dura mult mai mult timp pentru a forma carbuni.

Deci, care sunt diferentele dintre lemn si carbune?

In ceea ce priveste utilizarea lemnului sau a carbunelui ca si combustibil pentru un gratar, diferentele, in linii mari, sunt urmatoarele:

Timp: Carbunele are nevoie de mai putin timp pentru a forma carbuni (depinde de metoda de aprindere, dar cu o bricheta, de exemplu, in 15 minute putem avea carbunii gata). Lemnul are nevoie de cel putin 30 de minute pentru a forma carbuni.

Aroma: lemnul de foc transmite mult mai multe arome decat carbunele de lemn, deoarece carbunele de lemn, in timpul productiei sale, a pierdut deja o mare parte din aromele si compusii pe care lemnul de foc ii are in mod natural.

Pentru ce utilizari este recomandat lemnul sau carbunele de lemn?

Asa cum am spus mai sus, acest lucru va depinde de tipul de preparat pe care il vom face, dar mai ales de gustul bucatarului. Daca dorim sa facem carbuni rapid pentru un fel de mancare in care dorim sa pastram aroma principala (de exemplu, orez, carne cu aroma puternica, cum ar fi vanatul), vom folosi carbuni de lemn. Pe de alta parte, daca dorim sa dam mancarii noastre o aroma mai intensa de fum (carne, hamburgeri etc.), vom folosi lemn.

Dupa cum puteti vedea, nimic nu este prestabilit cand vine vorba de gatit, asa ca totul depinde de gustul dumneavoastra. Dar trebuie sa va mai dam un ultim sfat: nu uitati ca nu toate gratarele sunt potrivite pentru a gati cu lemne, deoarece lemnul are o valoare calorica mai mare decat carbunele si ar putea deforma metalul. Inainte de a gati cu lemne, asigurati-va ca gratarul pe care il alegeti este potrivit pentru acest tip de combustibil.

Cum se aprinde un gratar?

Aprinderea unui gratar este, de obicei, destul de simpla, dar exista o serie de sfaturi care va pot ajuta sa o faceti mai rapid si mai sigur. Iata cum procedam de obicei.

1. UNDE SA AMPLASEZI GRATARUL?

Asezati gratarul intr-un loc in care nu veti deranja alte persoane cu fumul sau mirosul.

Incercati sa amplasati gratarul intr-un loc cat mai ferit de vant, veti evita disconfortul.

Asezati gratarul departe de locurile inflamabile. Mai ales atunci cand se formeaza carbuni, pot iesi mici scantei care pot deveni periculoase.

In cele din urma, nu uitati sa respectati toate regulile si legile din zona dumneavoastra: exista locuri si perioade ale anului in care gratarele sunt interzise. Aflati mai multe.

2. CUM SE PREGATESC BRAZII PENTRU GRATAR

Exista mai multe moduri de a pregati carbunii. Iata care sunt cele doua care au functionat cel mai bine pentru noi:

Utilizarea unei brichete pentru gratar cu carbuni. Acesta este cel mai rapid si mai simplu mod de a pregati carbuni egali in cel mai scurt timp.

Puneti cateva bile de hartie de bucatarie sau de ziar inmuiate in ulei vegetal in tigaia pentru gratar. Apoi se toarna deasupra cantitatea necesara de carbune si se aprind cu grija bilele de hartie. Dupa aproximativ 30 - 40 de minute, carbunii vor fi gata.

Unii oameni folosesc tablete de aprindere rapida. Acest lucru nu ne place in mod deosebit, deoarece aceste tablete sunt adesea fabricate cu substante chimice si derivati din petrol care ar putea fi daunatoare pentru sanatate daca nu sunt consumate in totalitate inainte ca alimentele sa fie puse pe foc.

Pe de alta parte, nu recomandam utilizarea de lichide inflamabile, cum ar fi alcoolul sau solventii, deoarece acestea se aprind foarte repede si pot fi periculoase.

De unde vom sti cand sunt gata carbunii? Brazdele sunt gata de gatit atunci cand sunt de culoare portocalie si degaja putin fum.

3. PUNETI ALIMENTELE PE GRATAR SI GATITI-LE DUPA BUNUL PLAC.

Bucurati-va de gatitul mancarii asa cum numai dumneavoastra stiti sa o faceti.

Accepti cookies? Citeste mai mult